De Boomgaard en de Elten

De buurten De Elten en De Boomgaard vormen samen de kern van Oosterhout. Uit opgravingen blijkt dat dit één van de oudste bewoonde gebieden van Nederland is: in de late steentijd waren hier al dorpen. Veel later kwam een nieuwe bloeiperiode voor het gebied: in de 19e eeuw bleek de vruchtbare grond geschikt voor het verbouwen van fruit. Hoogstamboomgaarden schoten als paddenstoelen uit de grond. Dat verleden komt terug in de naamgeving zoals die nu is: daar waar in De Elten wordt verwezen naar de Romeinse en Bataafse geschiedenis, staat De Boomgaard bekend om de verwijzing naar het groente- en fruitverleden van het gebied. 

Oosterhout was het eerste gebied in de Waalsprong waar eind jaren '90 nieuwe woningen werden gebouwd. De wijk is ruim opgezet, met veel water en groen. Om de hoek ligt het park Nieuw Balveren. 

Voorzieningenhart De Klif heeft verschillende buurt- en wijkvoorzieningen onder één dak. Het beschikt over een wijkcentrum, jongerencentrum, sportzaal, vergaderruimtes en een professionele theaterzaal.