Plassengebied

Het plassengebied in de Waalsprong loopt als een groene long tussen het stedelijke Lent en dorpse Oosterhout. Het is ook de verbinding met park Lingezegen; het regionale park tussen Arnhem en Nijmegen. 

Kenmerkend zijn de 3 plassen in het gebied die samen ongeveer 60 hectare groot zijn: Oosterhoutse plas, Lentse plas en Zandse plas. Deze plassen vormen een belangrijk onderdeel van het watersysteem in de Waalsprong. Het regenwater uit het hele gebied komt via de singels uiteindelijk allemaal hier terecht. 

Van de plassen wordt met name de Lentse plas al veel gebruikt door mensen om te ontspannen. Er is een strand, een restaurant en bioscoop. Op deze plas zijn inmiddels ook heel bijzondere drijvende woningen gebouwd. Soortgelijke ‘waterwoningen’ komen over enkele jaren ook op de Oosterhoutse plas. 

In het uiterste westen van het gebied, tussen de plassen en de Waaldijk, ligt Park Waaijenstein. Een appartementencomplex vormt het hart van een groen gebied, waarin het fijn wandelen en fietsen is. Het speelt ook een belangrijke rol voor de biodiversiteit in de Waalsprong